maanantai 27. syyskuuta 2010

Nauris-sellerisosekeitto




Vaellellessamme Hakaniemen torin muhkeiden vihanneskojujen sokkeloissa huomasin yhdessä kojussa syvän hunajankultaisia mollukoita, jotka näyttivät muodoltaan kokoon liiskatuilta taikinapalloilta. Kyltti kertoi näiden veikeiden juuresten olevan kaski- eli huhtanauriita. Kilohintakaan ei huimannut päätä, joten kanniskelin Turkuun saakka helsinkiläistä kilon jötikkää. En muista koskaan aiemmin tehneeni ruokaa nauriista: liekö syynä oma laiskuuteni ja kapeakatseisuuteni vai juureksen huono saatavuus. Wikipedia toteaa nauriin olevan ikivanha, kaskimailla viljelty juurikasvi, jota nykyisin käytetään pääasiassa rehuna. Olen siis jälleen lähtöasemissa valmiina paukuttamaan nyrkkiä pöytään suomalaisten juuresten käytön puolesta: hennon makea ja runsaan makuinen syysnauris kelpaa mielestäni aivan yhtä hyvin osaksi fine diningia kuin sikojen ruokakaukaloonkin!

Olen aina ollut yksinkertaisten ja selkeiden makujen ystävä, joten ei liene yllätys, että nimeän nykyisin yhdeksi lempiruuistani huolella tehdyn kasvissosekeiton. Juuresten ja vihannesten omat maut pääsevät mielestäni loistavasti esiin ruokalajissa, johon ei ole sotkettu ylimääräisiä kastikkeita tai monimutkaisia mausteseoksia: kerman lisäksi lisään keittoon usein vain suolaa, pippuria myllystä ja muutamaa sorttia yrttejä. Kasvissosekeitto on myös loistava arkikeitos, koska sen voi tehdä suunnilleen kaikista jääkapin perukoilla lymyilevistä vihannes- ja juuresjäänteistä. Tämäkin soppa sai osakseen tähteitä edellisten kokkausten jäljiltä: sellerinvarsilta jäänyt mukula, joka tuoksui kaksi viikkoa ikääntyneenäkin yhä luomulle ominaisesti pökerryttävän vahvalta. Mukaan jouti myös pieni pätkä purjoa, muutama uhkaavasti nahistumisvaaran alla ollut porkkana ja iso sipuli. Koska kasviskombinaatio on ainakin minulla aina erilainen, on myös maku yllätys. Juuri siinä on sosekeiton viehätys. ;)



Tähän kattilaan päätyi:

1 kg kaskinaurista
1 keskikokoinen sellerimukula
pätkä purjoa
2 porkkanaa
1 isohko sipuli
n. 1-1,5 l vettä
1 kasvisliemikuutio
2 dl kaurakermaa
 ½ tl suolaa
mustapippuria myllystä
2 tl kuivattua timjamia
2 tl kuivattua rakuunaa

Pinnalle ripottelin kurpitsan- ja auringonkukansiemeniä.

Kuori ja pilko juurekset melko krouvin kokoisiksi paloiksi. Lisää vettä hilkun verran yli juuresten rajapinnan ja aseta levylle kuumenemaan. Kun vesi kiehuu, piilota kasvisten sekaan yksi liemikuutio. Anna porista viitisentoista minuuttia, riippuen käyttämistäsi juureksista ja palojen koosta. Kun hitaimminkin kypsyvä palanen on pehmeä, voit kaataa veden kattilasta - ota se kuitenkin talteen kulhoon, jotta voit soseuttamisen jälkeen tehdä keitosta juuri niin laihaa tai paksua kuin itse haluat.
Soseuta juurekset sauvasekoittimella tai survimella. Kun seos on sileää, kaada joukkoon kerma ja haluamasi määrä kuumaa kasvislientä. Itse pidän melko tiukasta keitosta, joten lisään joukkoon usein vain noin puolet nestemäärästä. Mausta ja kuumenna tarvittaessa uudelleen kiehuvaksi.

Helpompaa kuin heinänteko, loisteliasta syyslähiruokaa ja taatusti makuhermoja hykerryttävää !

2 kommenttia:

  1. ihanan kuulosta, vaikka ite traumat nauriista sainki pienenä - mummun naurismaitovellissä ne oli ylleensä kirpeitä ja pahoja, lanttu sen sijaan oli pehmosta ja mukavaa. ihmettelen tuon kasvisliemikuution käyttöä muuten ihanan kuulosessa ruoassa? eikö se lie yksi epäterveellisimpiä ainesosia mitä ruokaansa voi ängetä? omasta mielestä myös tekee kaikista ruuista saman makusta. mutta muilta osin OOH! tuli kyllä sosekeittohimot tästä!

    /Maiju

    VastaaPoista
  2. Lystiä, että sytytin sosekeittohimoja, oikein!

    Naurismaitovelliä, oih! Kuulostaa sympaattiselta, vaikka maku on varmaan ainakin lapsen kielelle ollut perinteellisesti eksoottinen.

    Käytän kasvisliemikuutiota aina välillä oikaisemaan maustamisessa, se ei kyllä todella ole mikään paras raaka-aines, tiedän. Epäterveellisyydestä en muuten tiedä, mutta ainakin vältän kuin ruttoa niitä, joissa on natriumglutamaattia. Suolaa noissa on kyllä turkasesti, siksi lisäsin tähänkin melko vähän sitä. Mun keittoni maistui kyllä vahvimmin sellerille, nauriille, rakuunalle ja timjamille, joten ihan samaa mieltä en silti ole kanssasi. ;)

    VastaaPoista