maanantai 4. lokakuuta 2010

Porkkana-pellavapiiras


Sain kunnian emännöidä ainejärjestömme käsityökerhon kokoontumista ja kiihkomielisenä kestitsijänä innostuin luonnollisesti ikihyvikseni mahdollisuudesta leipoa suolaista ynnä makeaa ja tarjoilla teetä pyhäkupeista. Koska uumoilin paikalle tulevan ainakin yhden vegaanin, tutkin reseptejä lähinnä Härkäpapua sarvista-kirjasta, jonka ohjeet ovat kätevästi kaikki vegaanisia. Tätä pellavansiemenillä ryyditettyä suolaista porkkanapiirakkaa olen leiponut kerran aiemminkin ja totesin ohjeen niin erinomaiseksi, että tiesin sen olevan "varma nakki" näihin illanistujaisiin.

Kuten monissa muissakin käyttämäni keittokirjan resepteissä myös tässä ohjeessa säästetään sähkövatkainta, ja pohja valmistuu yksinkertaisesti kaatamalla ainekset samaan kulhoon. Hauskan lisän reseptiin tuo pohjan paprikajauhe, joka värjää taikinan sievästi oranssinpunaiseksi. Älä pelästy pohjataikinan löysyyttä - mehevyys syntyy uunissa juuri turhankin märän oloisesta taikinasta!

Pohjataikina:

2 dl grahamjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kauraleseitä
2-3 rkl pellavansiemeniä
1-2 tl paprikajauhetta
1 tl suolaa
3/4 dl öljyä
2 dl vettä


Sekoita jauhot, leseet, siemenet ja mausteet keskenään kulhossa ja mittaa päälle öljy. Imeytettyäsi rasvan kuiviin aineisiin lisää vesi ja sekoita taikina likimain tasaiseksi. Voitele piirakkavuoka ja kaada taikina vuokaan. Nostele taikinaa myös vuuan reunoille - tässä helpottaa sormien kastaminen kylmään veteen, jolloin taikina ei tartu yhtä tiukasti levittäjiinsä. Esikypsennä pohjaa 225 asteessa n. 10 minuuttia.

Täyte:

2 rkl öljyä
1 sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
1 tl kuivattua timjamia
1 tl sokeria
2 porkkanaa
pala palsternakkaa
2 rkl pellavansiemeniä
2 dl kaurakermaa
suolaa

Kuori vihannekset. Hienonna sipulit ja raasta porkkanat ja palsternakan käntty - melko karkeakin raastinterä ajaa asiansa tässä ohjeessa. Kuullota sipuleita öljyssä yhdessä sokerin ja timjamin kanssa. Koppaa pannulle myös raasteet ja siemenet ja paistele miedolla lämmöllä viitisen minuuttia. Lorota joukkoon vielä kaurakerma ja anna kiehahtaa. Mausta lopuksi makusi mukaan suolalla.
Levitä paistos esipaistetun pohjan päälle tasaisesti ja paista piirakkaa vielä n. 20 minuuttia uunin keskitasolla. Sammuta uuni ja muhevoita uunin jälkilämmöllä herkkua vielä kymmenisen minuuttia.

2 kommenttia:

  1. Kylläpä tämä vaikuttaa herkulliselta reseptiltä! Pellavansiemenet ovat tosi hyviä :)

    VastaaPoista
  2. Pohjaa kannattaa ainakin kokeilla, se on mielestäni ihan lyömätön, hauskan värinen ja rouskuva noiden pellavansiementen takia. :)

    VastaaPoista