keskiviikko 13. lokakuuta 2010

Juurespaistikkaat minttu-korianterikastikkeella



Kasvispihvit ovat hämmentävä ruokalaji. Puistattavimmillaan ne ovat säntillisen muotoisia teollisia kroketteja, joiden mausta saa hakemalla hakea muuta kasvikseen viittaavaa kuin korppujauhoja tai etäistä häivähdystä Provencen yrteistä. Yliopiston lounasruokaloissakin moisiin liukuhihnaläpysköihin törmää harmittavan usein, vaikka kasvissyöjiä tuntuu nykyisin olevan niin paljon, että kuvittelisi meillä jo olevan joukko- ja massavoimaa pakaste-einesten karkoittamiseksi ruokalistoiltamme. Onneksi välillä nenänsä eteen saa kuitenkin rakkaudella ja huolella keittiöemäntien itsensä raastamia ja paistamia juurespihvejä, joissa minusta viehättävintä on nimenomaan epäsäännöllinen ja rouhea ulkomuoto. Parhaimmillaan kasvispaistikkaat ovatkin yksi loisteliaimmista kasvisruuista!

Minunkin pihvini olivat mahdottoman helppoja tehdä, kun vain pääsi rassaavimmasta alkuvaiheesta eli juuresten raastamisesta. Ohjetta voi jälleen kerran soveltaa lähes kaikkiin juureksiin ja vihanneksiin: itse käytin jääkaapin perukoille jämähtäneitä juureskänttyjä, joista sivalsin huonot pois ja raastoin karkeaksi. Munat voi myös korvata vedellä, jolloin ohjeesta tulee pienellä vaivalla vegaaninen. Varsinkin tuore korianteri antaa taikinalle huimaavan voimakkaan maun, joten sitä ei kannata korvata kuivatulla, jos vaan on millään mahdollista napsia oksia tuoreesta yrttipensaasta.

Pihvitaikina:
puolikas kaskinauris
pienehkö lanttu
3 porkkanaa
1 sipuli
2 dl kaurahiutaleita
1 dl perunajauhoja
1 tl paprikajauhetta
1 tl kuivattua timjamia
½ tl inkivääriä
1 tl suolaa
muutama pyöräytys mustapippuria myllystä
 2 rkl tuoreita basilikanlehtiä hienonnettuna
2 rkl tuoreita korianterinlehtiä hienonnettuna
3 luomumunaa


Paistamiseen öljyä.

 Kuori ja raasta juurekset karkealla terällä, hienonna sipuli. Vispaa keskenään kulhossa hiutaleet, perunajauhot ja mausteet. Riko joukkoon munat ja anna taikinan turvota hetken. Lisää raastetut ja hienonnetut juurekset ja sekoita huolella tasaiseksi. Kuumenna pannulla öljy ja paista takinasta pienehköjä pihvejä - omalle Kovanaamalleni mahtui vieri viereen samanaikaisesti kaksi plättyä paistumaan.

Kasvispihvi ei ole yhtään mitään ilman makuhermoja kutkuttavaa kastiketta. Sain idean juurespihveihin vanhasta Pirkka-ruokalehdestä, jossa kastikkeeksi tujautettiin yksinkertaisesti minttu-korianterichutneylla terästettyä kermaviiliä. Koska moisia suuren maailman herkkuja kuin chutneyt ei tällä neidillä ole varaa hankkia kaapin perukoille härskiintymään, päätin tehdä vastaavan kastikkeen soveltamalla itse. Yrttiruukuistani löytyikin parahiksi minttua ja korianteria, jotka ovat makuyhdistelmänä melko lyömätön!

Minttu-korianterikastike:
2 dl kermaviiliä
3 rkl tuoretta minttua
3 rkl tuoretta korianteria
½ punainen, mieto chili
2 tl hunajaa
1 tl suolaa

Mittaa yrtit lasiin ja saksi ne ihan hienoksi silpuksi. Hienonna veitsellä chili niin minimaaliseksi, kuin vain jaksat veistä heiluttaa. Sekoita ainekset kermaviiliin ja anna maustua hetki kylmässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti