tiistai 14. syyskuuta 2010

Omena-valkosuklaapannacotta


Italo-henkinen pasta suorastaan janosi jatkokseen jotain samansuuntaista, joten ankaran reseptiriihen päätteeksi päätin väsätä jälkiruoaksi pannacottaa. Wikipedia laajassa viisaudessaan kertoo sanan olevan italiaa ja tarkoittavan sananmukaisesti keitettyä kermaa. Nykyaikainen pannacotta, jota minunkin versioni edustaa, on tosin pikemminkin liivatteella kuin keittämällä hyydytetty ja moninkertaisesti varioitu klassikkojälkkäri. Tässä versiossa melko taivaallisiin sfääreihin vievä maku syntyy sulasta valkosuklaasta ja aidosta vaniljasta. Yhdistelin kahta ohjetta väkertämällä päälliskerrokseksi hyydytetyn kiisselin mausteisesta sitrusliemestä ja keitetyistä omenapaloista - raikas sitrus ja omena toimivat oivasti vastapainona kermaiselle alaosalle.
Ohjeesta tulee neljä annosta.

Alakerta:
3 liivatelehteä
2 dl maitoa
3 dl kuohu-/vispikermaa
100 g valkosuklaata
1 rkl kidesokeria
1 rkl vaniljasokeria (tämän pitää olla aitoa!)

Yläkerta:
4 omenaa
2 dl vettä
½ dl sitruslikööriä (itse käytin Cointreauta)
1 kanelitanko
1 dl hyytelösokeria
tuoretta minttua

Pehmennä liivatelehdet kylmässä vedessä. Kiehauta pinnoitettuun kasariin mittaamasi maito ja kerma, lisää paloina valkosuklaa ja sokerit. Sekoita tasaiseksi. Huljuttele vedestä nostamistasi liivatelehdistä ylimääräinen kosteus pois ja liuota ne kermaseokseen hyvin sekoittaen. Jäähdyttele massaa hetki ja jaa se sitten annosmaljoihin. Peitä kelmulla ja nakkaa jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi hyytymään.

Kun kermakerros on saavuttanut kiinteämmän näköistä olomuotoa, voit ryhtyä omenan pilkkomispuuhiin. Kuori omput ja kuutioi ne melko pieniksi. Kuumenna pienessä kasarissa vesi, likööri ja kanelitanko kiehuvaksi, anna nesteen imeä hetki makua tangosta. Lisää omenakuutiot ja keittele n. 5 minuuttia, kunnes omenat ovat pehmenneet, mutta eivät vielä soseutuneet. Nosta kuutiot liemestä ja jäähdytä. Kun pannacotta on hyytynyt pinnaltaan, voit lisätä jokaiseen maljaan omenakukkulan.
Ota pari desiä lientä vielä kasariin ja kuumenna uudestaan. Mittaa hyytelösokeri liemeen hyvin sekoittaen ja kiehauta nopeasti. Jäähdytä seos ja jaa se lopuksi maljojen pinnalle. Laita vielä jääkaappiin seisomaan vähintään puoleksi tunniksi. Koristele viehkoilla ja ennenkaikkea huumaavan tuoksuisilla oksilla tuoretta minttua. Vie totisesti kielen mennessään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti