maanantai 6. syyskuuta 2010

Kreikkalainen leipäkakku


Tämän kaakun resepti on peräisin kevään korvilla ilmestyneestä Pirkka-lehdestä, josta varioituna se on kirvoittanut varmasti monia ihastuksenhuokauksia valmistujais- ja syntymäpäiväpöytien katseenvangitsijana. Itse leivoin komistuksen ainejärjestömme uudelleenhenkiinherätettyä perinnejuhlaa, Valkoista Piknikkiä varten. Leivosta kitusiinsa haarukoivat siis valkoisiin klänninkeihin sonnustautuneet etnologit, taustalla rohisi kramofoni ja Turun tuomiokirkko. Se sivujuonteista: resepti oli omasta ja opiskelutovereideni mielestä niin erinomainen, että päätin jakaa sen myös tänne.

Olen aiemmin sukujuhlissa kakkulapio kourassa viettänyt synkeitä toveja pohtimalla sitä, miksei juhlien emäntä koskaan hoksaa leipoa kinkku-muna-suolakurkkutekeleen rinnalle kasvisversiota, vaan vaihtoehtona on lähes aina lohikakku. Sittemmin kymmeniä keittokirjoja kahlattuani olen havainnut, ettei kasviskakuista löydy juurikaan oikeasti houkuttelevia ja kauniita reseptejä. Jo senkin vuoksi olen toitottanut tämän ohjeen loistokkuutta: paitsi, että kakku on kaunis ja lystikäs koristeltava, on se myös vietävän hyvänmakuinen!

Vaikka itse olen noudattanut koristelussa varsin uskollisesti alkuperäisen reseptin linjauksia, on voileipäkakuissa mielestäni parasta juuri vapaus käyttää mielikuvitusta vihannesviipaleiden asettelussa kaakun katolle. Oma versioni kielii tosin jälleen karuja sanoja suorastaan pakkomielteisestä tarpeestani symmetriaan, joka ei tosin taaskaan ole toteutunut kovin puhdasverisesti... ;)

1 pkt paahtoleipää (käytin itse vaaleaa kokojyvää)

Kostutukseen n. 1 dl kasvislientä

Täyte:
1 (n.350g) tuore kurkku
1-2 dl oliiveja
2 tetraa/pakettia (á 200g) fetaa/salaattijuustoa
1/2 tlk aurinkokuivattuja tomaatteja
1 tlk maitorahkaa
1 tlk ranskankermaa
pyöräytys pippuria myllystä

Pinnalle:
1 tlk ranskankermaa
1 rs (200g) maustamatonta sulatejuustoa

Koristeluun:
1 ruukku herneenversoja
10 kirsikkatomaattia
pätkä kurkkua
oliiveja
muutama viipale punasipulia

Kuutioi kurkku, viipaloi oliivit. Jätä kurkusta pätkä koristelua varten. Kuivaa kurkkukuutioita kevyesti talouspaperilla. Hienonna feta/salaattijuusto hienoksi rouheeksi ja pieni aurinkokuivatut tomaatit - kätevä apuväline tähän ovat sakset, joilla säästyy myös sormien ylimaalliselta öljyyntymiseltä. Sekoita täytteen ainekset ja rouhaise sekaan muutama kierros pippuria.

Leikkaa leipäviipaleista reunat mahdollisimman ohuelti. Asettele leipäpalat tarjoiluvadille tiiviisti: jos teet neliönmuotoisen kakun, paloja on luonnollisesti rinnakkain kaksi. Minun kakkuni oli suorakaiteen muotoinen, jolloin paloja oli 2x3. Sivele leiville pullasudilla kasvislientä ja levitä päälle 1/3 täytteestä. Kokoa samoin kaksi seuraavaa kerrosta: leipää, kostuketta, täytettä. Peitä vielä lopuksi kakku leipäkerroksella ja kostuta. Suojaa kakku muovikelmulla, aseta jääkaapissa sen päälle painoksi esim. kevyt leikkuulauta ja anna tekeleen maustua ja tekeytyä, kunnes seuraavana päivänä kaivat sen kylmiön uumenista koristelusessiota varten.

Vatkaa sähkövatkaimella kuohkeahkoksi kuorrutuksen ranskankerma sekä sulatejuusto. Levitä kuorrutus kakun reunoille ja päälle. Puolita kirsikkatomaatit, viipaloi oliivit ja kurkut ohuehkoiksi viipaleiksi. Taita herneenversoruukusta sopivan korkuisia ja siistejä oksia, huuhtele, kuivaa ja asettele reunustamaan kakkua. Visko sikinsokin tai asettele säntillisesti tomaatit, oliivit ja kurkut kakun katolle. Kokonaisuuden kruunaa muutama huolettomasti pinnalle aseteltu punasipuliviipale.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti