torstai 9. syyskuuta 2010

Omena-rusinakakku tuplamantelilla

Jälleen ollaan syyskuussa. Rintamamiestonttien omistajat jakavat portinpielien koreissa omenoita ohikulkijoiden mukaan kopattavaksi. Rohkeimmat ketkut uskaltautuvat yön turvin omenavarkaisiin hedelmää notkuviin puutarhoihin. Kyseinen vorouden tyyppi on itseasiassa ainoa, jonka itsekin ymmärrän: tuskin kellään wanhan ajan hyötypuutarhan omistajista on mitään sitä vastaan, että puuttomat syövät muutaman Valkean kuulaan verran kuormasta - ainakaan, jos omput valmistetaan asiaankuuluvalla rakkaudella ja kunnioituksella vaikkapa piirakaksi tai hilloksi.

Tämän piirakan omenat olen kuitenkin siivosti ostanut kaupasta. Halusin käyttää kaapista kuljeksimasta myös kaalilaatikkoa varten ostamani rusinat, joten sovelsin uusimmasta Ruoka-Pirkka-lehdestä löytämääni herkullisen oloista Omena-mantelikakun ohjetta lisäämällä omenalohkojen kainaloon rusinoita ja tujauksen sitruunamehua.


Pohja:
150 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl mantelirouhetta/-jauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
3 isohkoa hapanta omenaa
1 dl rusinoita
1 rkl sitruunamehua

Kuorrutus:
75 g voita tai margariinia
3/4 dl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja
3 rkl kauramaitoa
2dl mantelilastuja

Tarjoiluun vaniljakastiketta tai -jätskiä.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri huolellisesti kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita jauhot, mantelirouhe/-jauhe, leivinjauhe ja kardemumma keskenään ja kopsuttele varoen kuivat aineet muna-voi-sokeriseokseen. Sekoita pikaisesti tasaiseksi. Levitä taikina voidellun ja korppujauhotetun irtopohja- tai piirasvuuan pohjalle.
Kuori omenat ja viipaloi ne hyvin ohuiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet pohjan päälle ja painele niitä kevyesti taikinan sisään. Tyrkkää tyhjiin koloihin rusinoita ja pirskottele pinnalle vielä sitruunamehua kirpeyttä antamaan. Kypsennä kaakkua 175-asteessa 40 minuuttia.
Valmista kuorrutus kakun ruskettuessa uunissa. Sulata rasva kattilassa ja sekoita siihen muut kuorrutuksen ainekset. Jos kuorrute tuntuu liian tymäkältä, lisää tilkkanen maitoa. Sivele kuorrutus kakun pinnalle ja jatka vielä kypsentämistä n. 10 minuutin ajan 200-asteisessa uunissa, kunnes mantelit ovat saaneet syvemmän ruskeaa sävyä hipiäänsä.
Omenaleivonnaiset saavat makutäyttymyksensä mielestäni vain mukavan lämpiminä, kylmää vaniljakyytipoikaa rinnallaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti