keskiviikko 8. syyskuuta 2010

Mausteinen rusinakaalilaatikko


HeVi-hyllystä irtoaa parhaimmillaan keräkaalia alle eurolla kilo, ja melko vastikään pellosta nirhaistun palleron lehdet maistuvat vielä upean tuoreilta, jotenkin suorastaan väkeviltä. Juuri nyt onkin vuoden paras hetki hauduttaa uunissa iso padallinen kaalilaatikkoa. Paitsi, että kaalilaatikko on suorastaan naurettavan halpaa ja terveellistä syötävää, olen kokenut myös padan kokoamisen ihastuttavaksi esimerkiksi todellisesta slow foodista. Ainekset haudutellaan ensin verkkaisella tulella liedellä ja päälle vielä uunivuuassa kiireettömästi yli tunnin. Palauduttuani aamuluennolta tänään aamulla ryhdyinkin välittömästi kaalin pilkkomiseen, mutta lautasellisen mehevää pataa sain nenäni alle vasta muutaman minuuttiviisarin kiertämän jälkeen.

Tänään uunista ulos pullahtanut pata on monen kokkauskerran kehitystyön tulos. Reseptin alkuperä on suttauksien ja kommenttien sekamelskassa reseptivihostani häivytetty: viimeisimmän muutoksen tein oikeastaan tänään lisättyäni pataan tummaa soijarouhetta, jolla hain pataan vielä lisää ruokaisuutta ja ytyä. Maustoin rouheen reilulla ripauksella meiramia, jonka jo äitimuorini on paukuttanut päähäni olevan kaaliruokien maustamisen kruunaamaton kuningatar. Lisäksi pyöräytin kyytiin vähän pippuria ja jauhelihamaustetta. Rouheen voi halutessaan jättää pois, kuten myös esim. rusinat, vaikka minusta ne ovatkin nimenomaan tämän pytyn juju ja ydin. ;)



1 keskikokoinen keräkaali (n. 1,2-1,5 kg)
3 porkkanaa
3-4 sipulia
0,5 dl öljyä
3 tl currya
2 tl paprikajauhetta
1 tl kurkumaa
½ tl inkivääriä
1 tl mustapippuria myllystä
3-4 rkl soijakastiketta
2 kasvisliemikuutiota
½-1 dl rusinoita
2 rkl siirappia
2 dl tummaa soijarouhetta
3-4 dl vettä
2 tl meiramia
1 tl mustapippuria myllystä
1 tl jauhelihamaustetta
2 rkl vehnäjauhoja
4 dl vettä
1 dl kurpitsansiemeniä

Pilko ensin vihannekset. Silppua kaali pienehköksi, raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi ja silppua sipulit. Kuumenna pannulle (tähän kannattaa varata ISO kasari tai wokkipannu) lorauttamasi öljy ja kääntele vihanneshakkelusta n. 10 minuuttia. Mittaa pannuun mausteet, soijakastike ja siirappi, murenna joukkoon liemikuutiot ja viskele joukkoon rusinat. Hauduttele kannen alla n. ½ tuntia, kunnes kaali on täysin pehmentynyt. Kiehuta vettä, soijarouhetta ja mausteita pienessä kasarissa 5 minuuttia ja siivilöi vesi pois. Sekoita rouhe pataan. Kaada koko komeus voideltuun uunivuokaan. Sekoita haaleaan veteen vehnäjauhot ja kaada liemi pataan. Ripottele pinnalle lopuksi huolettomasti kurpitsansiemeniä - myös kuoritut auringonkukan siemenet käyvät. Tyrkkää pata uunin perukoille (alatasolle) tunniksi ja viideksitoista minuutiksi. Asteluku saa olla 175 celsiusta.

Tämän tekeleen valtteja ovat mielestäni eksoottinen mausteisuus yhdistettynä mehevään, suomalaiseen kaaliin ja ihanan turpeiksi uunissa pullistuvat rusinat - vähän niinkuin kaupan maksalaatikossa. ;) Olin fanaattinen rusinamaksalaatikon suurkuluttaja ennen vegetaristista herätystäni, ja uskoisinkin tämän laatikon tyydyttävän osallaan maksalaatikon jättämään aukkoa ruokamieliteoissani.

2 kommenttia:

  1. Jee, nyt saan kommentoida että a) ihana blogi, ihana et outtasit ittes sen kera sekä b) mahtava resepti, nyt ehkä uskallan ekaa kertaa tehä ite kaalilaatikkoa!

    Nea

    VastaaPoista
  2. Ui, punasteleva blogisti täällä. Ihanaa, jos jo nyt onnistuin innoittamaan kaalimaan kakaroiden käytössä, tuo on takuuvarma resepti! Ja mitä pidempään hauduttaa, sitä mausteisempi maku. :)

    VastaaPoista