maanantai 22. marraskuuta 2010

Sieni-ruusukaalipannu ja juuresmuussi


Edeltäneen viikonlopun ohjelmassa oli jälleen ruuanlaiton ympärille kieputettua laatuaikaa ja näin ollen pilkkomista, freesaamista ja soseuttamista yksissä tuumin. Olen männävuosina ihastunut syvästi herkän sympaattisiin ruusukaaleihin, joiden maku on hauskalla tavalla selvästi kaalimainen, mutta kuitenkin miedompi ja hitusen makeampi. Kun pakastimen perukoilta käteen osui vielä viimeinen rasiallinen syksyn suppilovahverosatoa, päätimme käristellä ruusukaalin seurana pannulla sieniä ja maustaa kasvikset roimasti kookosmaidolla. Reseptivihostani löytyy loistelias ruusukaali-limekookospannu, joten en voinut taaskaan vastustaa kiusausta ja kookoksen pehmeän kermaista kutsua. Etelän hedelmä ja täkäläisten männikköjen tummanpuhuva vahvero istuivat kuitenkin yllättävän hyvin samalle pannulle!

Kylkeen keittelimme ja muussasimme syksyn juuresrepertuaarista kotoista juuresmuussia. Ruusukaalipannun resepti on sovellettu Härkäpapua sarvista-kirjasta.

Sieni-ruusukaalipannu

1 iso sipuli
2 tl öljyä
rasiallinen pakastettuja suppilovahveroita
500 g ruusukaaleja
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria
3 tl siirappia
1½ rkl kuivattuja yrttejä, esim. Provence
1 tlk kookosmaitoa

Huuhtele ruusukaalit, napsaise irti tarvittaessa huonot uloimmat lehdet ja halkaise neljään osaan. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulia pannulla öljyssä hetki ja lisää ruusukaalipalat. Kääntele kasviksia pannulla, kunnes ruusukaalit ovat ruskettuneet hienoisesti. Kippaa sekaan sulatetut sienet ja sekoittele pannua viitisen minuuttia. Rouhi sitten sekaan pippuri, sirottele suola ja ripsottele päälle yrtit. Sekoita vielä joukkoon siirappi. Anna pannun hautua hetki ja lisää sitten kookosmaito. Väännä liesi kevyelle tulelle ja anna kasvisten imeä vielä viitisen minuuttia makua kookoksesta.

Juuresmuussi

Juuressosetta varten huuhtele, kuori ja lohko kuutisen keskikokoista muussiperunaa, yksi lanttu ja pari porkkanaa. Tiputtele palat kattilan pohjalle ja täytä vedellä juuri juurespalojen pinnan yläpuolelle. Kiehuta kypsiksi, kaada keitinvesi lähes kokonaan pois ja survo haarukalla tai tehosekoittimella mahdollisimman hienoksi - tosin mielestäni juuresmuussiin kuuluvat ainakin pienet porkkanasattumat... ;) Kuumenna esim. mikrossa kaksi desiä maitoa ja kaada yhdessä voinokareen kanssa kattilaan. Sekoita tasaiseksi ja lisää pari ripausta suolaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti