tiistai 1. helmikuuta 2011

Sieni-kasvishyrrät


Käsityöjaoksemme kokoontuminen luonani antoi minulle jälleen mieltä kipristelevän tilaisuuden hyysätä muita ja plärätä läpi kokeilemattomia reseptejä keittokirjoista. Alunperin äitini kirjahyllystä ahkerasti pihistetystä ja myöhemmin ihan omaksi luovutetusta Kaarina Roinisen mainiosta keittokirjasta "Maukasta ruokaa kotikeittiöstä" löytyi kutkuttavan oloinen Sieni-kasviskierteiden ohje. Pakkaseni uumenista löytyi vielä yksi rasiallinen syksyn kangas- ja karvarouskusatoa, mutta toki nämä hyrrät voi täyttää herkkusienilläkin. Vieroksun siinä määrin yletöntä puhdistetuilla vehnäjauhoilla sohlaamista, että korvasin desin ja desin jauhoista ruisjauhoilla sekä grahamjauhoilla - maku muistuttikin selvästi enemmän piirasmaista leipää kuin pullaa. ;) Tuore persilja on ohjeessa ihan ehdoton, sitä ei kannata korvata kuivatulla!

Sieni-kasvishyrrät

Taikina:
2 ½ dl kädenlämpöistä vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 dl kauraleseitä
½ tl valkosipulijauhetta
1 dl grahamjauhoja
1 dl ruisjauhoja
3-3½ dl vehnäjauhoja
½ dl öljyä


Täyte:
2 dl ruskistettuja sieniä
1 iso sipuli
3 porkkanaa
1 ruukku persiljaa
½ tl suolaa
rouhaisu mustapippuria myllystä
2 dl juustoraastetta

Voiteluun munaa, pinnalle seesaminsiemeniä.

Mittaa kulhoon hanasta kädenlämpöistä vettä, murusta ja liuota hiiva siihen. Lisää suola, leseet ja valkosipulijauhe. Sekoittele taikinaan aluksi nuolijalla jauhot, ja öljyn lisäämisen jälkeen tyrkkää kädet seokseen alustaaksesi huolella loput jauhot. Kohota taikina rauhassa lämpimässä paikassa.

Valmista täyte hienontamalla sipulit ja kuorimalla ynnä raastamalla porkkanat. Pehmennä kasviksia ja sieniä tilkassa öljyä. Siirrä pois liedeltä, mausta ja lisää hieman jäähtyneeseen seokseen persiljasilppu. Kauli kohonnut taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja levitä tasaisesti täyte sen pinnalle - yläosaan kannattaa jättää pieni täytteetön kaistale, jottei sisällys pursua rullattaessa ulos. Ripottele vielä pinnalle juustoraaste ja rullaa alhaalta alkaen levy kääretorttutyyliin. Leikkaa rulla kolmen sentin paloiksi ja siirrä ne pellille lappeelleen, leikkauspinta ylöspäin. Voitele hyrrät vielä kevyesti munalla ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 15 minuuttia 225 asteessa.

3 kommenttia:

  1. Voi että näyttävät tosi hyviltä! Maistuis varmasti teen kanssa :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Keisarin morsiamen kanssa näitä juurikin nautimme. :) Sinulla on muuten ihana blogi, en ole varmaankaan sitä koskaan hoksannut ääneen sanoa, vaikka usein reseptejäsi tutkailenkin!

    VastaaPoista
  3. Kiitän kehuista :) minäkin sun blogiasi säännöllisesti lueskelen, aina kun blogger ilmoittaa uudesta postauksesta!

    VastaaPoista