keskiviikko 2. helmikuuta 2011

Appelsiini-vaniljajuustokakku


Olen vähän kyllästynyt hyydykekakkuihin. Murusteltuani Digestive-keksejä atomeiksi ja varsinkin liotettuani kymmeniä ja taas kymmeniä (ällöjä) liivatelehtiä venyvän pehmeiksi tulin siihen tulokseen, että jo riittää - leivon aidon, jenkkityylisen juustokakun, joka paistetaan uunissa kuohkeaksi. Ensimmäinen kokeiluni kolmisen viikkoa sitten oli kyllä jokseenkin kelvollisen makuinen, mutta kiireissäni siirsin kakun jäähtymään ulos pakkaseen ja se lässähti täysin muistuttaen ulkonäöltään lähinnä maksalaatikkoa... :D

Yksi harjoituskierros tuotti onneksi sentään tietotaitoa. Tästä kakusta voin tunnustaa olevani jo vähän ylpeä, sillä se muistuttaa erehdyttävästi alkuperäisreseptinsä, Yhteishyvän uusimman ruokalehden esikuvaa - ruokakuvaamisen kiiltolakkatodellisuudessa se lienee ihan kiitettävä saavutus. ;) Koska lähikaupastani ei löytynyt appelsiinituorejuustoa ja vannon muutenkin alkuperäisen Philadelphian nimeen juustokakuissa, sovelsin ohjetta melko roimalla kädellä. Ranskankerman korvasin vaniljarahkalla ja appelsiinin makua lisäilin tuorepuristetun appelsiinimehun muodossa.

Olin todella positiivisesti yllättynyt, miten vaivatonta tehdä ja varsinkin mainion makuista on uunissa paistettu juustokakku - lyö mennen tullen laudalta hytisevät liivatesiskonsa!

Appelsiini-vaniljajuustokakku

Pohja:
150 g margariinia
3 rkl sokeria
1 kananmuna
3½ dl vehnäjauhoja

Täyte:
2 rs maustamatonta tuorejuustoa
(Itse käytin täysrasvaista Philadelphiaa)
2 appelsiinin mehu puristettuna
1 prk vaniljarahkaa
4 kananmunaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
3 rkl perunajauhoja

Aloita voitelemalla irtopohjavuuan reunat ja pingottamalla pohjalle leivinpaperi. Valmista pohjataikina vaahdottamalla sähkövatkaimella margariini ja sokeri kevyelti vaahdoksi. Lisää muna ja vispaa vielä hetki. Sekoittele varovammin lopuksi joukkoon jauhot. Painele taikina vuuan pohjalle ja reunoille: kaulimalla ensin taikina pyöryläksi tasainen levitys saattaa olla helpompaa.

Notkista tuorejuusto kulhossa ja lisää joukkoon puristettu appelsiinimehu. Mittaa joukkoon muut täytteen ainekset ja sekoita huolellisesti tasaiseksi. Kaada täyte pohjan päälle ja paista kaakku 175 asteessa 50 minuuttia. Anna kakun vetäytyä rauhassa ennen tarjoilua - parhaimmillaan se on lähes viileänä ja vasta seuraavana päivänä.

2 kommenttia:

  1. Mä olen vasta hiljattain tutustunut juustokakkujen maailmaan, menossa nimenomaan hyydytetyt kakut. Tätä makumaailmaa voisinkin joskus kokeilla hyydytetyssä kakussa :)

    VastaaPoista
  2. Appelsiini toimii varmasti mainiosti hyydykeversioissakin. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan myös paistettuja! Tämä oli ensimmäinen uuniversioni ja minä vaihdoin kyllä kuppikuntaa. ;)

    VastaaPoista