perjantai 14. tammikuuta 2011

Linssi-kasvis-pastavuoka


Tänäisen köökkitekeleeni taustatarina on tuttuakin tutumpi: tiedossa on päivä omassa yksiöyksinäisyydessä yöpöydällä mulkoilevien tenttikirjojen vuoksi. Jotain hyvää, suhteellisen simppeliä ja tietysti mielellään edullista purtavaa olisi siis saatava virkistämään tieteellisiä faktoja ahmivan opiskelijan tomumajaa.

Olen jo pitkään yrittänyt saada luovilla tavoilla kulutettua kuiva-ainekaappini massiivisia pastavarastoja. Kekoa olen koonnut aina Ranskan Alppeja myöten ("Ei Suomesta varmasti saa tricolor-jättisimpukkapastaa, eihän!") ja paikoin pussiröykkiöt ovat tulla syliin kaappia penkoessani, joten päätin tänään hieman keventää kuormaa tekemällä pastavuokaa. Löysin Google-rundin päätteeksi taas uuden, hienon blogi-tuttavuuden, Chocochilin, jonka kattavien vegaanireseptivalikoimien uumenista paljastui juuri passelisti minun kaappivalikoimiini soveltuva linssi-pastavuoka. Artisokansydämiä en tosin uskonut lähi-Salestani löytyvän, joten korvasin ne puna- ja purjosipulilla, paprikalla ja kapriksilla. Vuuan päälle ja väliin raastoin punaleima emmentalia, joka antoi voimakkuudellaan mukavasti makua.

Ja kyllä, sain mitä tilasin: melko nopeasti valmistuvan ja muhkean mehevän vuuan, josta syödä koko loppuviikko!


Linssi-kasvis-pastavuoka

n. 150 g (täysjyvä)pastaa
(minulla oli "Chifferi Rigati"-luomumakaroneja)
1 isohko sipuli
1 punasipuli
1 pienehkö purjo
3 valkosipulin kynttä
1 punainen paprika
2 dl punaisia linssejä
1 prk kapriksia
500 g tomaattimurskaa
1 dl punaviiniä
1 kasvisliemikuutio
1 tl ranskalaisia yrttejä
rouhaisu mustapippuria myllystä
n. 50 g emmental-juustoraastetta
oliiviöljyä pannulle & vuoan voiteluun


Ryhdy ensin kasvisten pilkkomispuuhiin: kuori ja hienonna sipulit pieneksi hakkelukseksi, kuori ja purista tai hienonna valkosipulinkynnet. Pese, puhdista ja kuutio paprika. Pese huolellisesti varsinkin latvapuolesta purjo ja halkaise ynnä hienonna se. Kuumenna öljy pannulla ja kippaa ensiksi kuullottumaan kaikki sipulit (kelta-, valko-, puna- sekä purjosipulit). Kun sipulit ovat hieman päivettyneet, lisää joukkoon paprikakuutiot.


Anna tiristä hetki ja huuhtele sillä välin muutamaan otteeseen linssit. Kaada ne joukkoon ja lisää välittömästi tomaattimurska, punaviini sekä kaprikset. Sekoittele tasaiseksi ja asettele joukkoon vielä sulamaan kasvisliemikuutio. Linssit turpoavat ja imevät vettä kypsyessään, joten lisäile muutaman minuutin välein desin verran vettä kerrallaan, kunnes linssit tuntuvat kypsiltä - tähän menee n. 10 minuuttia. Mausta pannu vielä yrteillä ja pippurilla ja napsauta levy pois.


Raasta vielä juusto ja keitä pasta runsaassa, suolalla maustetussa vedessä al denteksi. Voitele kevyesti laakea uunivuoka ja lado sitten kerroksittain pastaa, juustoraastetta ja kasviskastiketta niin, että aloitat kastikkeesta ja päälimmäiseksi tulee juustoraastehuntu. Muhevoita vuokaa vielä uunissa 175 asteessa 15-20 minuuttia, kunnes juusto on saanut viehkon, vaaleanruskean värityksen.


Kuten kaikki uunivuuat, tämäkin on ihan yhtä hyvää - jollei jopa parempaa - vielä seuraavana ja sitä seuraavanakin päivänä. ;)

2 kommenttia:

  1. Hauska & hyvä blogi sulla! En ihan täysin muistanutkaan, et sulla on oma blogi, mutta nyt kun bongasin tämän, niin lisäsin sut oman blogini linkkeihin.

    VastaaPoista
  2. Mutta, terve! Hyvä muistutus samalla mullekin, kyllähän mä nyt kokoajan tiesin, että säkin kirjoitat - ja käsitellään vielä melkein samaa alaa, jotain suusta alas menevää, öh? Lisäilen kanssa teikäläisen linkkeihini.

    VastaaPoista