keskiviikko 12. tammikuuta 2011

Kolmen sipulin piiras


Olen harvaan ruoka-aineeseen yhtä retkussa kuin sipuliin. Sipuli tulee kuitenkin häpeällisen usein unohdettua ruuanlaitossa tavallaan sivurooliin. Vaikka tätä kotikokin itkettäjää piileksii lähes jokaisen pataruuan, piiraan tai keiton uumenissa, kirjataan aniharvoin ohjeen nimeen, kunniapaikalle sana "sipuli". Tavallinen keltasipuli tietysti on maultaan melko mieto, ja valkosipuli höystää nykyään aivan arkisimpiakin ruokiamme, joten nämä pyörylät jäävät varsin luonnollisistakin syistä valokeilan ulottumattomiin. Kuvaavinta mielestäni kuitenkin on, että nimenomaan sipuli loistaa poissaolollaan usein, jos mausta tuntuu puuttuvan jotain olennaista. ;)

Vaan nyt! Tämä resepti on ylistyslaulu sipulille. Olen koonnut siihen kaikki kotikeittiöni suosikkisipulit ja ne todella pääsivät Härkäpapua sarvista-kirjan mainiossa ohjeessa oikeuksiinsa. Piiraan ulkomuotokin on hykerryttävän sipulinen ja maku suorastaan hypnoottisen, sipulisen makea. Ruokavieraanikin olivat ilmeisen tyytyväisiä makuun, sillä piirasta kehotettiin lähettämään jälkijunassa vielä santsipala... Koska pohjaan tulee sekä vehnäjauhoja (itse käytin vielä täysjyväversiota), että ruisjauhoja, on tämä täyttävyydessään ja kuituisuudessaan piirakka paikallaan myös ihan lounaspöytään. Itse katoinkin oheen vihersalaatin rucolatäydennyksellä.

Kolmen sipulin piiras

Pohja:
30 g hiivaa
1 ½ dl vettä
½ tl suolaa
1 dl ruisjauhoja
2 ½ dl (täysjyvä) vehnäjauhoja
2 rkl öljyä

Täyte:
2 isohkoa keltasipulia
2 pienempää punasipulia
3-5 valkosipulin kynttä
3 rkl öljyä
1 tl sokeria
1 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl kuivattua timjamia
myllystä rouhaisu mustapippuria
½ dl vehnäjauhoja
2 dl ruokakermaa

Täyte kannattaa valmistaa ensin. Kuori ja hienonna sipulit; palat saavat jäädä suhteellisen krouveiksikin. Kuori ja puserra tai hienonna myös valkosipuli. Kuumenna öljy pannussa ja kuullota sipuleita kevyesti yhdessä sokerin, paprikajauheen ja suolan kanssa. Kun sipulit ovat suunnilleen pehmeitä, napsauta tuli pois liedeltä ja jäähdytä. Lisää sitten täytteen loput ainekset.

Liuota pohjaa varten hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää ensin suola, jotta se sekoittuu taikinaan tasaisesti ja kopsuttele sitten kulhoon desi kerrallaan myös jauhot. Kädet kannattaa suosiolla tyrkätä taikinaan viimeistään ennen viimeistä jauhodesillistä. Alusta taikinaa ronskein ottein - mitä enemmän ilmaa, sitä muhkeammin taikina kohoaa. Mittaa joukkoon alustamisen loppuvaiheessa myös öljy.

Voitele piirasvuoka ja kippaa taikina vuokaan. Muotoile jauhotetuin tai kostutetuin käsin taikina vuoan pohjalle ja reunoille tasaiseksi pohjaksi ja anna kohota rauhassa, liinan alla. Pistele kohonnut pohja haarukalla ja kaada täyte tasaisesti päälle. Paista 200 asteessa n. 30 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti