tiistai 14. syyskuuta 2010

Pastaa nokkos-vuohenjuustogratiinilla


Tähän vuoalliseen mahtui tavallista enemmän intohimoa ja erityistä olotilaa. Vuohenjuusto ei kuulu kylmiöni vakiovarustukseen, ja neliväriset simpukkapastat olen rahdannut kuivakaappini perukoille peräti Keski-Ranskan Alpeilta saakka, joten tähän tekeleeseen tiivistin paitsi omia suursuosikkimakujani myös roppakaupalla halua ja intoa kokeilla jotain uutta ja hieman fiinimpää erityisen ruokaseuran kunniaksi. Murustaessani Turun kauppahallista ostamaani ranskalaista juustokiekkoa kastikkeeseen tunsin kuplivaa intoa siitä, että kerrankin olen hetkessä, jossa sovinnaisen opiskelijabudjetin ulottumattomissa olevat ainekset omassa keittiössäni eivät tunnu missään määrin kohtuuttomalta ruokahifistelyltä vaan ovat pikemminkin arvoisessaan seurassa. ;)

Alkuperäisestä reseptistä käy kiittäminen yhtä suosikkiruokablogiani Lettupannua. Päätin tosin sohia mainiona tunnettua pinaatin ja vuohenjuuston liittoa sulattamalla pakastimesta pinaatin tilalle kesäkuussa soseuttamaani pellon pientareen nokkosta. Pyörryttävän voimakkaasti maalle ja kesälle tuoksunut nokkonen värjäsi kastikkeen ehkä vielä syvemmän vihreäksi ja toimi miedolla maullaan mielestäni ihan yhtä hyvin kuin pinaatti.
Kotilopasta hörppäsi gratiinin kastikkeen mainiosti sisuksiinsa, minkä vuoksi lopputulos oli mukavan mehevä. Ohjeen voi toki soveltaa mihin tahansa pastaan, mutta varsinkin lettupannulaisten ohjeen suuret pastakotilot (Conchiglioni rigati) näyttävät kutkuttavilta.... Nyt sateisen syksyn ytimessä, kun suunnilleen jokaisella saappaan painamalla voi havaita rouskun tässä, tatin tuolla on tietysti mahdollista korvata herkkusienet aidoilla metsäsienillä. Itse en koulukiireiltäni ehtinyt sienimetsään, ja toisaalta pelkäsin vuohenjuuston voimakkaan ja omaleimaisen maun uppoavan jonnekin voimakkaan makuisten sienten jalkoihin.


n. 200 g simpukkapastaa
Kastike:
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
200 g herkkusieniä / metsäsieniä
300 g nokkosta soseena / pakastepinaattia
3 rkl öljyä
1 tl suolaa
½ tl mustapippuria myllystä
70 g cashew-pähkinöitä
200 g vuohenmaitojuustoa
2 dl ruokakermaa
Päälle hienoksi raastettua, voimakkaan makuista juustoa

Keitä alkajaisiksi pasta runsaassa, suolalla maustetussa vedessä al denteksi. Valuta kotilot ja lorauta kattilaan oliiviöljyä, jotteivät pastat jäähtyessään tarrautuisi toisiinsa.
Pilko kastiketta varten sipulit hakkelukseksi ja puserra tai hienonna valkosipuli. Huuhtele ja hienonna ohuiksi viipaleiksi myös sienet. Kuumenna öljy pannulla, kuullota kevyesti ensin sipuleita ja nakkele hetken kuluttua pannulle myös sienet. Sienten mentyä kokoon lisää joukkoon sulatettu nokkonen tai pinaatti sekä purkki ruokakermaa. Sekoita ja mausta. Rouhi cashewit hyvin hienoksi ja lisää pannuun. Väännä tuli pois liedeltä ja anna kastikkeen jäähtyä rauhassa.
 Öljyä tällä välin laakea uunivuoka ja levitä pasta sen pohjalle. Murusta vuohenjuusto hieman jäähtyneeseen kastikkeeseen ja sekoita sukkelasti rakenne suunnilleen tasan - kovin kauaa vuohenjuustoa ei kuulemma kannata kastikkeessa vispata, sillä varsinkin pehmeä laatu saattaa kauppahallin juustolan rouvan mukaan alkaa äkkiarvaamatta valumaan ja menettämään muotoaan. Tarkista vielä maku ja valuta kastike pastapedille. Ripottele pinnalle juustoraaste ja kuorruta uunin ylätasolla, mieluiten grillivastusten alla 5-10 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti